Byta blad

Börjar innebandybladet bli slitet på klubban, eller kanske till och med spruckit, är det läge att byta blad på den. Du kanske också bara vill testa en annan bladmodell på klubban, för att se hur den känns att spela med. Det är egentligen inte svårt att byta innebandyblad på en klubba, men det är några små saker som är viktiga att tänka på.

[wc_box color=”primary” text_align=”left”]

Byta blad på innebandyklubba >>

[/wc_box]

Det första du måste tänka på när du ska sätta ett nytt blad på klubban är att bladet och klubban måste vara av samma märke. Att blanda olika varumärken innebär risk för att dra på sig ett onödigt straff under match.

Efter att ha skruvarna tagits bort från bladet behöver ofta bladinfästningen värmas ett tag. Detta för att lösa upp limmet som vanligtvis håller fast bladet och för att även mjuka upp plasten i bladet, så det blir mer lättarbetat. Ett bra sätt att värma är genom att hålla det under varmt vatten ett tag.

När bladet sitter löst är det viktigt att dra av bladet rakt ut. Om man försöker vrida loss det finns det risk för att man vrider sönder skaftet.

Mjuka även gärna upp det nya innebandybladet vid infästningen, genom att värma det, så blir det sedan lättare att få dit. Tryck sedan dit bladet rakt in, utan att vrida även här. Viktigt är att det eventuella spår som finns längst ned på skaftet kommer rätt i bladet.

När bladet är korrekt på plats är det förhoppningsvis bara att skruva dit skruvarna igen. Skulle inte skruvhålen i bladet passa mot skruvhålen i skaftet måste man borra nya hål i skaftet. Viktigt är att det då används ett smalt borr, så att skruven får ordentligt fäste.

Svårare än så är det inte att byta blad på innebandyklubban!